[ Skočiť na obsah ] [ Skočiť na submenu ] [ Skočiť na novinky ]

ZAUJÍMAVOSTI - DROGY

ZAUJÍMAVOSTI | DROGY
späť

10 DÔLEŽITÝCH RÁD

09.09.2010

bez obrázka

Nasledujúce rady, ktoré súvisia s drogovou závislosťou pomohli už mnohým jednotlivcom i rodinám. S dovolením autora sú citované z knihy „Niečo nové pre život“:

1. Ak zistíte, že vaše dieťa užíva nejakú drogu, neriešte to hneď emocionálnou scénou. Problém by ste tak len zhoršili. Najprv vyhľadajte skutočného odborníka v danej problematike. Nechajte si poradiť, až potom pristúpte k dialógu.

2. Dobre počúvajte rady odborníka a rady skúsených, aj keď je práve silne zranené vaše srdce. Utešovať sa, že možno to nie je až také zlé, by mohlo znamenať onedlho smrť vášho dieťaťa.

3. Uvedomte si, nezáleží ani tak na droge, akú užíva, zlé je už to, že je jej užívateľom. Navyše, riziko priameho ohrozenia na živote je už teraz.

4. Nesnažte sa hľadať na deťoch príznaky uvedené v knihách, domov väčšinu prídu zdanlivo v poriadku. Dôvodom na zamyslenie je ich zmena nálad, partia, názory na život, dĺžka spánku, zmena obliekania a pod.

5. V čase jeho drogovej závislosti, najmä ak nie je práve doma, nikomu neposkytujte žiadne finančné prostriedky, ani veci, slúžiace napr. na splácanie dlhu! Toto sú taktiky nebezpečných skupín a jednotlivcov, ktorí majú na svedomí distribúciu drog alebo „len“ jej konzumáciu. Často si toto vydieranie zabezpečujú závislí vzájomne medzi sebou, aby si zabezpečili pravidelný prísun financií.

6. Ak sa jedná o závislosť na rôznych „výherných“ automatoch, predošlú radu prijmite oveľa vážnejšie. Ak raz zaplatíte, už vám pravdepodobne nikto nepomôže od vydierania, ktoré môže skončiť aj najhoršie…

7. Neverte sľubom, že sa polepšia alebo sami od seba prestanú s drogami. Problém nie je v jeho súčasnej závislosti, ale v prázdnote, ktorú nosí v srdci. Pokým sa k nej neprizná, všetko budú len obranné mechanizmy podvedomia, ktoré mu spolu s drogou odňali možnosť reálne konať.

8. Všetko, čo doteraz závislý spravil, je v skutočnosti následok drog v jeho v organizme. Agresívne látky výrazne poškodili najmä mozog. Jediné, za čo reálne zodpovedá, je jeho slobodná vôľa, spočívajúca na natiahnutí ruky. Buď siahne opäť po droge alebo k pomoci.

9. Popri liečení drogovej závislosti člena rodiny, je treba, aby na sebe pracovali aj ostatní členovia rodiny. Čas strávený pod tlakom závislého vždy spôsobí nielen emocionálnu ujmu, ale čiastočne pozmení aj vnímanie samých seba…

10. Nebráňte sa myšlienke, že aj vy ste mohli niekde spraviť chybu, lebo nenájdete správne východisko zo žiadneho problému. Uvedomte si, že ste tiež len človek a žiaden človek nie je dokonalý. Nikto z nás nie je natoľko múdry, že by z času na čas nepotreboval poradiť.